tisdag 16 mars 2010

Jan Daniels Matte - originalet i Vivasteby

"Jan-Danels Mattä" kallades en mycket säregen man som bodde på gården Östergård i Vivasteby.




Matte på bild tagen i salen på Svensböle gård.

 Hans riktiga namn var Mats Victor Johansson och han var född den 2 juni år 1849 och dog den 20 februari år 1922. Gården har kallats Jan-Danels efter hans far Johan Daniel Johansson född 1807. Hans mor hette Kajsa Lisa Mattsdotter och var född år 1813 i Vårdö socken.
I boken "I Sund" skriven av Axel Danielsson gör Mattä själv gällande att han skulle hetat Mathias Jansson men sådana omskrivningar var vanliga på den tiden.
Mattä var liten till växten och hade mörkt spretigt hår.

Om Mattä i Vivasteby går det många historior. Han var en mycket driven och slagfärdig man, kvick i tanken och benen. Det berättas att han gick inte som andra människor i lugn takt utan småsprang vart han än skulle. När han samtalade med folk kunde han på stående fot deklamera på vers.
Mattä avskydde allt arbete och sprang ofta och gömde sej då det kom folk. Men till mejeriet som låg en bit därifrån hade han ärenden. En av den tidens mejerister bad om att Mattä skulle returnera gårdens mejeribok. Mattä deklamerar till svar: Boken tog en salig ända kan ej återsända.
Min far Bernhard Granlund minns honom och hur han såg ut och hur han bodde i sin stuga. Som ungdomar alltid har gjort så retades man även med Mattä. Bernhard berättade att huset han bodde i var i ett bedrövligt skick och stockarna var så ruttna så ungdomarna körde in stänger till hans kammare på det att Mattä drog i stången från insidan. På en auktion minns han att han gick i slarviga och söndriga kläder och hans hår hängde stripigt. På ungdomslokalen Klippan uppträdde Mattä ibland med deklamationer. På söndagarna sågs han komma gående längs med åkerkanterna för att hälsa på sin syster som bodde i Svensböle.

På gården föddes 18 barn och många av dem dog i späd ålder. Syskonskaran dominerades av flickor och kännetecknande för dem alla var att de var driftiga och starka kvinnor.
Äldsta systern Serafia gifte sej till Ängö i Lumpariand med Anders Victor Häggblom och skall således bli stammoder för den kända släkten Häggblom.
Johanna gifte sej till Janses i Finby med Karl-Erik Karlsson. Hon är omnämnd i Gyrid Högmans bok "Den åländska kvinnans historia". Nämnas kan att hon som 90-åring byggde sej en modärn ladugård.
Anna Ulrika gifte sej till Svensböle gård med Johan Emil Lindström, son till författaren av den s.k. "Svensböledagboken" .
Bonde på gården blev Matilda Johansson född år 1855 och död 1951. I början av 19-hundratalet var hon föreståndare för handlanden Mattssons affär i Finby.
Hon var en kvicktänkt och intelligent kvinna och skulle aldrig gifta sej. Tilda som hon kallades uppförde det hus vi i dag känner som Blombergs i Vivasteby. Det berättas att efter hennes död hittades pengar i madrasserna.

En av Mattäs bröder hette Anders Johansson och han var gift med en kvinna som kallades "Lillängs Ida" men de bodde inte ihop trots att de hade tre barn. Dessa emigrerade i tiden till Amerika. Han kallades "Jan-Danels Anttä" och var väldigt skicklig mekaniker och finsnickare. Min far Bernhard berättade att han hade tillverkat Norrgårds väderkvarns kugghjulssystem.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar