söndag 10 mars 2013

Sågars i Finby


Sågars mangård i Finby



Vi ser här Sågars mangårdsbyggnad  som den tedde sig i den åländske konstnärinnan Minna Nyströms målning från medlet av 1940-talet.
Minna var "tusenkonstnärinnan" som avporträtterade åländska bondgårdar just denna tid.

Byggnaden är uppförd på 1840-talet och ser likadan ut även i dag.





Sågars i augusti år 2013


Enligt Håkan Skogsjö i boken Familjer och gårdar i Sund var Sågars gården en av de största i Finby och taxerade på 1600-talet för 198 jordmarker. På en karta från denna tid hade gården även en egen humlegård med 60 störar samt dessutom en väderkvarn. I Finby hade även Lundgrens och Norrgårds en sådan.
Av Finbys 11 gårdar har Sågars gårdsnummer 2.

 Efter "stora ofreden" 1714-21 dröjde det ända till 1740-talet innan gården befolkades igen. Hit flyttade då "sågaren"  Johan Mattsson bördig från Lokalax i Åboland. Han var då den som fick ge gården sitt namn Sågars.

Vi skall nu gå på besök till familjen Karl Erik Johansson på Sågars en vårdag i maj 1916 . Värdfolket tar emot på gårdsplanen och ber oss stiga in i bersån som finns bara några meter från mangårdsbyggnaden.
Sågars ungdomarna i bersån

Sågars ungdomarna poserar för fotograf Anselm Sjöblad från Finby. Anselm var under denna tid mejerist på Vivasteby mejeri men bedrev en flitig fotodokumentation över livet och människorna i Finby denna tid. 
I bildens mitt sitter äldsta dottern Celia gift Kalm och bakom henne gårdens son Lars som sedermera blev bonde på gården i medlet av 40-talet. Tvillingarna Anna Hjördis och Anna Mileid flankerar. 

Bakom i bild ser vi gårdens väderkvarn och granngården Janses. Kvarnen var f.ö. en av de vackraste i byn denna tid emedan hela kvarnhuset var timrad i stock. Jag minns mycket väl kvarnen från barndomstiden då vi lekte "kurragömma" i gårdens olika uthus och mangårdsbyggnadens vindsskrubbar. Kvarnen revs på 60-talet.

I Svensböledagboken skriver Johan Erik Lindström följande notering: 
År 1844 Emellan den 17 och 18 Januari var en Gruvelig Storm så att Sågars quarnen i Finby Ramla omkull.



Sågars familj samlad i gårdens kök






Nu har värdfolket bjudit in oss till Sågars stora kök. Familjen samlas för gruppfoto runt köksbordet och framför tramporgeln.
Vi ser värdfolket Karl Erik och Anna (född Ingman). Bakom bordet i bildens mitt står äldsta dottern  Celia och hennes man Bernhard Kalm. Familjen Kalm kom att bosätta sig i Bomarsund i en vacker villa nära gamla hamnen. Bakom mor Anna och framför sonen Lars ser vi tvillingarna Anna Hjördis och Anna Mileid som  båda föddes den 18 november 1899.
 Längst fram till höger sitter yngsta dottern Anna Helena. Anna Helena, Lars och Karl Viktor som dog i tidig ålder var trillingar, dvs. de var alla födda den 1 september år 1902.
 Helena skulle leva endast några månader efter att detta fotografi tagits. Familjen Johanssons barn led nästan alla av denna tids gissel "sockersjukan".



I min fars album finns många fotografier av Lars Johansson emedan min far Bernhard, hans bror Mathias och Lars var barn och ungdomskamrater. Man kan se dem tillsammans på olika utfärder och nöjestillställningar runtom på Åland. De hade under en tid även en traktor, Fordson Major tillsammans i bolag vilket var väldigt vanligt denna tid. Synd att denna tradition att ha jordbruksmaskiner i bolag upphört.








Lars Johanssson, här någonstans på Åland på 1950-talet.

Sågars var en gård där vi ungdomar trivdes på och jag minns med saknad och värme alla gånger vi vistades där.



Skrivet den 11 mars 2013















1 kommentar:

  1. En mycket intressant bakgrunds berättelse. Tack!

    SvaraRadera