tisdag 19 februari 2013

Sunda fotbollskillar från Sund

Sunds IF fotbollskillar på utfärd till Geta.


Vi ser här en trevlig bild av ett fotbollslag  från Sund, eller skall vi säga Finby.
Exakt när fotot är taget vet jag inte men tippar på sent 30-tal eller tidigt 40-tal.

För en del år sedan införde jag denna bild i Ålandstidningen  för att om möjligt få reda på var bilden är tagen. Det visade sig då att en läsare kände igen platsen, det var från Geta. Jag minns nu inte byn var de spelade i men det kan kanske någon läsare tipsa om igen.

Bussen de färdades i var troligtvis Felix Karlssons buss för vi kan läsa Bomarsund på bussens sida.
Felix var far till Bertil "Putte" Karlsson som körde buss i många år även han mellan Mariehamn och Bomarsund.

Vi kan försöka oss på en identifikation.
I bakre raden från vänster står Jan-Erik Granlund (min farbror) fr. Finby, okänd, Bernt Johansson (senare Göstas) fr.Finby,Torvald Mattsson fr. Tranvik, Kar-Anders Jansson fr. Finby, Birger Sundman fr. Finby.
Nedre raden fr. vänster, Tor Mattsson, Arthur "Atte" Granlund och Georg Wilhelmsson alla tre från Finby.

Vi kan ytterligare notera att målvakten Atte bär en annan typ av skjorta där det står SIF på bröstet medan spelarna har endast ett S på bröstet. Den räknekunnige ser att de är endast nio spelare på bild och man undrar var de två andra håller hus, eller spelade man med nio man på den tiden? Synar man bussen närmare ser man en person inne i bussen som troligtvis är chauffören.

Att fotbollstalang kan gå i arv är detta fotografi ett bevis på. Birger Sundman var den tidens stjärna och visst har vi en stor talang i Jimmy Sundman som är sonson till honom. Även hans bror spelar visst. Vi har sedan pojkarna Göstas från Finby som är duktiga. En stor talang som avled i unga år var Tor Mattssons son Hasse Mattsson från Finby. Jag minns honom som en skicklig högerytter.

Personligen har jag inga minnen av dessa sundsgrabbars fotbollsspel. Däremot var många av dem ivriga supporters långt upp i åren, som bevistade matcherna på Kolsvidja som vi sade förr men numera används ju namnet Sportkila. 

Mina fotbollsminnen sträcker sig en bit in på 50-talet. Denna tid fanns endast ett litet hus för spelarnas omklädning. Dusch var det ju inte att tala om. Lustigt nog höll hemmalaget till i omklädningsrummet medan gästerna fick byta om sittande på stenrösor och bilsäten. Jag har ett speciellt minne en gång av hur Saltvikskillarna bytte om ner i backen på andra sidan vägen sittande på stenar. 
Då IFK spelarna kom till Kolsvidja var det alltid med Ahlqvists stora taxibilar. De höll till på gräset intill taxibilarna. De hade oftast sina brudar med sig och vi glopar var alltid framme och trynade runt bilarna.

Då matcherna startade förr erinrar jag mig att inför avspark ställde sig lagen i en halvmåneformation på vardera sidan av startpunkten. Lagledaren stegade fram och med viftande armar ledde han talkören i:
Hurra, hurra, hurraaaa! Månne det skulle accepteras i dag i Finland?

Refererat den 19 februari år 2013

Johan Granlund

2 kommentarer:

 1. Anders Hellstrom19 februari 2013 19:02

  Hej Johan. Trevligt att lasa din blogg anda harborta i USA. Pa din undran var de tva andra spelarna haller hus tror jag att svaret ar att dom spelade med 9-mannalag pa den "gamla goda tiden". Jag har sett ett lagfoto av IF Frams lag fran 30-talet dar det ocksa bara finns 9 man. Ha det bra.
  Anders Hellstrom.

  SvaraRadera
 2. Jag har identifierat bussen, det är ÅL 145 "Koppen", som ägdes av Felix Karlsson 1938-1945, Herman Sudhoff 1945-1955 samt Helge Sölgén 1955-1957 som butiksbil. Såhär skriver Tidningen Åland lördagen den 14 maj 1938 om bussen:
  En ny buss i läckra och tilltalande färger uppenbarade sig plötsligt senaste onsdag på stadens gator. 'Bomarsund - Kvarnbo - Mariehamn' läste man på sidorna och bakpå 'Sunds-post' - det var med andra ord Sunds-postföraren Felix Karlssons nya vagn, en Chevrolet, vars karosseri är byggt å K. Nummelins, f.d. Wulffs, verkstad i Åbo, och särskilt konstruerats för ändamålet att befordra post och passagerare, så att den akteröver har en särskild avdelning för postsäckarna och de resandes bagage med egen sidodörr. Bussen rymmer 14 passagerare, vilka äro i tillfälle att slå sig ned i med rött läder klädda fåtöljer. Den nya bussen är en prydnad.

  SvaraRadera