söndag 17 februari 2013

Sankt Petersburg den stora staden

Julafton 7 januari 2013, på Palace Square i Sankt Petersburg, i bakgrunden Vinterpalatset.


För mig är det nu andra julen jag tillbringar i Sankt Petersburg trots att jag firat julen hemma i Godby. Men beroende på hur man räknar så har jag hittills firat 3 jular där. Nå detdär blir lite förvirrat men saken är nämligen såhär med den ryska julen.
Man kan i dag i Ryssland fira jul vid 3 olika tidpunkter om man är riktigt ihärdig. Det är ju väldigt roligt för barnen förstås. Alltså man kan börja med "vår" jul den 24 december, ja det har blivit mer och mer vanligt i.o.m. ryssarnas tätare kontakter med Finland och den. s.k. västvärlden.
Sedan kommer för dem den riktiga julen, nyårsaftonen den 31 december. Det är årets verkliga höjdpunkt. Då dyker "Fader Frost" upp. Han är inte att jämföra med Sankt Claus som i västvärlden var snäll med  barnen utan Frosten kunde vara ömsom sträng och ömsom rättvis. Han kallades i äldre tider för Ded Treskun och hans elaka fru hette Vinter.

Den "tredje" julen infaller den 7 januari och det är den riktigt gamla julen enligt den Julianska kalendern som den ortodoxa kyrkan har vägrat att lämna helt.
Därefter kan man fira nyår en gång till den 14 januari enligt den gamla kalendern. Peter den store hade flyttat nyåret till den 1 januari år 1699.
En jättestor julgran vid Nevski Prospekt

Staden Sankt Petersburg grundades år 1703 av Peter den Store och är Rysslands näststörsta stad med totalt 5 miljoner invånare. Detta inkluderar även de federala stadsområdena, 30 stycken småstäder och orter runtomkring.  Staden har bytt namn några gånger. Från 1617 - 1703 Nyen, dvs. det gamla svenska namnet. Från 1703-1914 var namnet Sankt Petersburg. Från 1914 - 1924 Petrograd. Från 1924 - 1991 Leningrad och nu åter Sankt Petersburg.
Staden ligger vid Nevaflodens utlopp i Finska viken. Floden slingrar sig som en orm igenom staden. En mängd kanaler genomkorsar staden.


Stora bostadsområden

Runtom staden har enorma bostadsområden uppförts, med tiotusentals innevånare i varje byggkomplex. Här har finländska byggbolag varit etablerade sedan lång tid tillbaka.
Motor och ringvägar


Mot staden kan man färdas på enorma 5-filiga motorvägar och runt staden löper ett antal ringvägar. Här kan hastigheten dras upp till max. Trafikkulturen är inte den bästa. Själv aktar jag mig för dessa motorvägar och överlämnar helst ratten till en bättre "lokalkännare".
Man får akta sig hela tiden för omkörare på höger sida. Kollisioner sker hela tiden. Vid ett tillfälle såg vi 5 krockar på ett kort avsnitt. Vid dessa tillfällen stoppas stora delar av trafiken upp i väntan på polisen.
Hundra meter lång rulltrappa i tunnelbanan


Staden har 6 stora tunnelbanestationer. Den första öppnade år 1955.  Nätet omfattar 5  linjer. Stationerna är rikt utsmyckade och där råder ordning och reda. Ingen brottslighet förekommer och man kan aldrig påträffa berusade personer här. Inte heller uteliggare och tiggeri förekommer.


Nyrenoverade hus i äldre stadsdel

Staden har 18 olika stadsdistrikt. De har alla olika namn såsom  t.ex. Moskovskij, Vyborskij, Nevskij, osv. Här ovan ser vi ett departement där man bl.a. kan lämna in blanketter för bil och bostadsärenden.
Den mäktiga Isakskatedralen


Klippt och skuret den 17 februari år 2013

Johan Granlund









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar