onsdag 31 december 2014

Bomarsund - Grinkarudden sjättedag jul

Bomarsund den 21 juni år 1854. De engelska krigsfartygen Valorous, Odin och Hecla har seglat in genom Ängösund och startat ett anfall på Bomarsunds fästning. Detta slag är benämnt som "Midsommarslaget". Vad man inte visste var att försvararna i all hast hade byggt upp ett bakhåll vid Grinkarudden i Lumparn cirka 2 km söder om fästningen  med skarpskyttar och artilleri. I bilden ser vi de tre fartygen samt krutröken ifrån udden.

Jag har i många år längtat att få komma ut till detta ställe. Nu skulle det bli av, sjättedag jul, i nådens år 2014. Efter all julmat och hembryggd kalja riktigt hoppade jag ur bilen för den cirka 5 km långa vandringen genom sumpmarker, ko/rådjursstigar, stenrösor och över kullvälta träd.Jag hade parkerat min bil vid Gruntens trädgård ganska nära "Krutkällaren" som man kallar denna grund och en bit ifrån Skarpgårdens gamla gårdsgrunder.
Längs med vägen såg jag äppelträd med färdigt lagade äppelmosar som jag åt av på vandringen.Som jag tidigare berättat älskar jag stenrösor och så fort jag ser en sådan bränner det till i kameran.
Här en skytteskåra långt upp på land. Kan härröra från ofärdstider typ Bomarsundskriget. Någon form av bevakningsplats och skydd för de soldater som posterades vid Grinkarudden under anfallet
den 21 juni 1854.Här är en liknande men nu har man förstått att utnyttja en stor sten som delvis skydd.Ett naturens under, står denna fina sten inte som ett minnesmonument över de tappra Grinkaruddskrigarna kanske? Trädets rötter hade slingrat sej runt stenen som följde med då den ramlade ikull.Men vad i herrans namn är detta? Jo, någon har fått lös elden men fått den släckt utan större förstörelse. Men det var nog nära en storbrand. Eventuellt hade åskan slagit ned men det tydde på mänsklig aktivitet då man såg hur de försökt släcka elden med att riva upp buskar.Nu hade vi kommit fram till de första skytteposteringarna vid Grinkarudden och vi skulle stöta på 9 stycken liknande och ett stort där artilleriet hade legat. Om man räknar ett tiotal skyttar vid varje värn så har vi cirka hundra totalt som besköt båtarna som låg strax utanför.Det var ett mycket skickligt drag av kommendant Bodisco att bygga upp dessa skyttevärn som fungerade som ett bakhåll för de tre fartygen Hekla, Odin och Valorous. Enligt skeppsläkare Cree ombord på Odin ställde dessa skyttar till stora besvär för manskapet. Han hade fullt schå med att ta hand om sårade soldater och han skriver: Då vi drog oss tillbaka vid 23 tiden andades alla ut.Cree skriver att: Vi var tvungna att ställa upp hängmattor och skärmar som skydd mot kulorna.
Troligtvis gick det då så till att de lade sig alla fartygen med bredsidan till emot fästningen för anfall.
Då kommer gevärskulorna vinande in akterifrån och för detta kunde man inte värja sig effektivt. Hela servisen låg oskyddat emot kulorna.Här låg artilleriet,  långa sandsträngar markerar var de fyra kanonerna stått och det stämmer helt med historiebeskrivningen.En mycket intressant sak, här har man gröpat ned en sänka för varje kanonmynning. De var mycket väl maskerade. Jag skulle hävda att denna anläggning är den bäst bevarade av alla i det s.k. Bomarsundskriget. Men en sak undrar jag, hur i jesse namn fick de dit kanonerna, månne sjövägen?Det var så dags att gå hem och på återvägen stötte jag på ännu ett äppelträd, påminner om mänsklig närvaro, kanske ett torp har funnits i närheten. Invid en av de största granar jag skådat.
                                Med dessa rader och denna bild önskar jag alla mina läsare ett:

                                                                      Gott Nytt År!
                                                                  Hyvä Uutta Vuotta!
                                                                   Happy New Year!Johan Walker den 31 december år 2014 kl. 21.58

2 kommentarer:

 1. Good day I am so delighted I found your webpage, I really found you
  by error, while I was searching on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now and
  would just like to say thank you for a incredible post
  and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don't have time
  to look over it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read a
  lot more, Please do keep up the fantastic job.

  SvaraRadera
 2. These are actually impressive ideas in concerning blogging.
  You have touched some nice points here. Any way keep up wrinting.

  SvaraRadera