fredag 12 januari 2024

Tjugondag Knut sopas julen ut

Mordet på Knut Lavard - blev tjugondag Knut



Ja, med denna hemska bild vill jag börja denna berättelse. Den avbildar händelsen då den danske prinsen Knut Lavard blir mördad den 7 januari år 1131. Händelsen finns kvar i traditionen att i Norden sopa ut julen. I dag görs detta den 13 januari men i äldre tid gjordes detta den 7 januari.

Tjugondag Knut sopas julen ut - bultas julen ut - sjunger vi julen ut. Alternativen hur vi benämner denna händelse är flera. 

I min barndom i Sund på Åland bultade man ut julen. Detta skedde just så som det säges. Jag minns från min tidiga barndom dessa bultningar på dörrar, fönster och i knutarna. Det var en reell verklighet. Jag minns även att man ibland "hartsade" fönster åt ensamma människor så att de skulle bli rädda. Detta gick så till att man med harts skrapade på fönstret och då framkom ett spökligt ljud. Det kunde även höras spräng- och gevärsskott i byn. En morgon på Norrgårds i Finby, i mitt hem, var ytterdörren förbommad med de skogskälkar far lämnat ute för morgondagens färd till skogen efter brännved. Vi fick som tur var upp dörren. 



Som sagt, Knut blev mördad den 7 januari. Varför just den dagen? Man säger att mördarna inväntade den första vardagen efter trettondagshelgen emedan straffskalan var lägre på en vardag efter helg ifall de skulle bli fast. Mördaren var Knuts kusin som ville bli av med en tronkonkurrent. Knut hade som kungabarn, i nioårsåldern, blivit faderlös och tronen gick till en farbror. 

Med tiden skulle Knut av påven bli helgonförklarad och i det är han i nivå med Nordens kända helgon Sankt Olof och Sankt Erik. Vi fick en Sankt Knut. 



Sankt Knuts sigill för Åland. Finns bevarat i Danmarks Riksmuseum

I spåren efter detta bildades Knutsgillen i hela Norden och ett sådant gille fanns även på Åland. Intill Finströms kyrka finns ännu en åkerteg som benämns Gilleshagen som minner om detta gille. Det finns även en Sankt Knutsgillestamp bevarad å Danmarks Riksmuseum och detta sigill anses vara från Åland.




I gammal skattläggningskarta finns platsen Gilleshagen intill Finströms kyrka

Vid denna tid var Danmark en stormakt och influenser därifrån spred sig även till Åländsk sedvänja. Vi firar ännu hans minne som Tjugondag Knut sopas julen ut.

Detta skedde förr den 7 januari men kyrkoledare bestämde en gång att dagen skulle framskjutas till den trettonde januari, därav uttrycket Tjugondag Knut alltså 20 dagar efter juldagen. Det finns även en annan teori som folklivsforskare framkastat. Förr helgade man en kyrklig helg med att tillägga en oktav, dvs. lägga till åtta dagar och fira den även då. Därför har uttrycket tjugondag Knut börjat användas här i Norden. 



En fin artikel om julfirande och Sankt Knutfirandet fann jag i tidningen Västra Nyland av den 3.1.1942, Stjärngossar och Knutsgubbar, som jag här vill relatera några rader ifrån.

- Hos oss här i det övriga Norden fortsätter julhelgen ända långt in i januari, till tjugondag Knut som enligt versen kör julen ut. Tjugondag Knut som enligt versen kör julen ut. Tjugondag Knut, de tär den 13 januari och det är alltså då som julfriden enligt modernare nordisk uppfattning får ett brått slut. Ursprungligen ansågs Knutsdagen inträffa redan de sjunde januari  dagen uppkallades då efter danske Knut Lavard som mördades denna dag året 1131. 

På Knutdagen, den 13 januari var det så obönhörligt slut med allt julfirande. En i hela Skandinavien känd sed var att bulta julen ut. Då sprang en person i gårdarna och bultade julen ut med en hammare, och en annan gick efter med viska för att sopa rent. Det ansågs att man på detta sätt ville jaga ut de döda gäster, man om julen haft på besök, och samtidigt skrämma bort alla tomtar och troll som gömts sig kvar i knutarna. Ofta voro dessa julutbultare förklädda på ett eller annat sätt.

Tjugondag Knut drack och åt man även julen ut. Då skulle man göra slut på all julmat, julöl och julbrännvin. Detta föranledde ofta till grundliga fester, jag på sina håll nämner man t.o.m. att tjugondag Knut vad mat och dryck beträffar var den kraftigaste festdagen under hela helgen. Från dessa orgier stammar även följande lilla visa:

Slut på jula och slut på ljusa och slut på brännvin´t i alla husa. 


Sopat ut julen i Godby den 13 januari år 2024

Johan G. Granlund



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar