måndag 8 januari 2024

Solförmörkelsen i Kumlinge år 1914




Kumlinge i Ålands östra skärgård.

Fotograf Matti Poutvaara år 1968.

Den 21 augusti år 1914 inträffade i Finland en total solförmörkelse. Detta var en speciell händelse som inträffar mycket sällan och som lär skall ske nästa gång i vårt land år 2126. 

Vi låter tidningsreportage berätta om vad som hände.





I Hufvudstadsbladet någon dag efter den totala solförmörkelsen kunde man läsa följande rapport:

Expeditionen till Kumlinge. Observationer under de ypperliga förhållanden med utmärkta resultat.

På lördag kväll återvände till Åbo större delen av deltagarna i de vetenskapliga expeditioner, som i Kumlinge gjort observationer under solförmörkelsen den 21 dennes. Som komplettering till meddelandet i gårdagens blad meddela vi enligt Å.U. följande om expeditionens arbete. 

Den astronomiska expeditionen till Kumlinge bestod av professor K.F. Sundman, prof. E. Lindelöf, och dr. R. Furuhjelm med flera assistenter. Dr. Witting utförde fotometriska bestämningar. 




För de astronomiska observationerna hade till Kumlinge sänts observatoriets i Helsingfors stora refraktor, en pjäs, som kostat 75 tusen mark. Den var uppställd i ett hus av trä öppet uppåt och mot solen. 




Observationerna utfördes efter ett mycket detaljerat och noggrant inövat program, Repetitioner hade hållits varje dag och slutligen en stor generalrepetion. Det var för varje sekund bestämt vad var och en skulle göra. 




Kom så förmörkelsen under bästa möjliga förhållanden med strålande, härligt väder. Månens yttre och inre kontakt antecknades noggrant med tillhjälp av kronometer. När det ögonblick närmade sig, då förmörkelsen skulle bliva total observerade dr Furuhjelm solen, medan professor Lindelöv stod med klockan i hand färdig att börja räkna sekunderna. Nu! sade dr Furuhjelm. I samma ögonblick tog magister Iversén ett fotografi av solen och professorn Lindelöv började räkna: Ett, två tre...Räkningen fortsattes så länge förmörkelsen fortfor. Man hade som bekant räknat ut att den skulle räcka 2 minuter och 14 sekunder, men efter 2 minuter och 5,5 sekunder gnistrade en kant av solen till igen, Förmörkelsen hade sålunda varat 8,5 sekund kortare än beräknat var. Att den verkliga tiden skilde så pass mycket från den beräknade, beror p att månens rörelser är synnerligen svåra att beräkna. Månen har 60 olika slag av rörelser och många av dem är ännu knappast utredda. 




Under förmörkelsen fotograferades koronan på tid. Helsingforsobservatoriets skickliga observator magister Wäisälä iakttog under förmörkelsen tre protuberanser och tecknade av dem Venus och Merkurius syntes tydligt så länge förmörkelsen varade, Regulus svagt en grad från solen. 




De plåtar, som togs i Kumlinge, har givetvis icke ännu blivit framkallade, men man har all anledning att antaga att de blivit mycket nöjda, så gynnsamma som förhållandena var. Över huvud var alla deltagare i expeditionen synnerligen nöjda med resultatet a färden men strapatsrik hade den varit för flera av dem nämligen, som anlänt till Åbo efter ångbåtstrafikens upphörande. Det hade varit att resa med ångbåt till Ruotsalais, sedan med segelbåt och sist 15 km med roddbåt. Framkomst i sista minuten. Och återfärden hade varit i samma stil.




I Åbo iakttog förmörkelsen för övrigt av magister Jalava, och befanns totalitetstiden i centrum av staden vara 18 sekunder.




Sällskap som bevistade solförmörkelsen i Kumlinge



Artikel i Dagens Press









Artikel i Farmaciaföreningen










En del av undersökningen kunde inte genomföras på grund av utbrottet av andra världskriget





Artikel om Kumlinge i Nya Åland



År 2006 ingick i tidningen Nya Åland följande artikel om observationerna år 1914 och om huset som sedermera ingick i bygget av Vikingalid i skärgårdskommunen Kumlinge. I artikeln omtalas att Kumlinge "drabbades" av en solförmörkelse. 


Observerat i Godby den 8 januari år 2024

Johan G. Granlund












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar