tisdag 2 januari 2018

Ann-May Peters - schlagersångerskan från Föglö"Sesam öppna dig"
Foxtrot
Text & Musik Runar Reymers
Sång Ann-May Peters
Ingmar Englunds kvartett
Edition Reymers Musikförlag Mariehamn Åland
Skivbolag La-Rémi
All rights reserved

Ann-May Pettersson hette en flicka från Västergårds i Björsboda på Föglö som i medlet av 1950-talet blev "upptäckt" som sångartist och som under namnet Ann-May Peters skulle få spela in grammofonskivor så kallade stenkakor i Helsingfors.

Jag hade som ung hört henne sjunga på någon andelshandelsstämma på Klippan i Sund och namnet var för mig bekant. Då jag en dag sökte efter helt andra uppgifter från år 1955 i tidningen Åland får jag plötsligt syn på följande artikel:Artikel i tidningen Åland
Ann-May Peters - flicka med melodi

Åland har författare, musiker, konstnärer men hittills har det varit tunnsått med sångare. Nu ser det emellertid ut att ljusna också på den fronten och av allt att döma kommer ljuset från Föglö.
Så småningom kommer vi i radio att få höra en välsjungande dam med det inte mindre välklingande namnet Ann-May Peters, som egentligen heter Pettersson och är filialföreståndare för Föglö Handelslag i Hummersö.

Sagan - för Ann-May är det hela som en saga, började med att ett grammofonbolag annonserade i Åland efter välsjungande åländskor. Bolaget hade behov av nya sångstjärnor. Ann-May blev en av de lyckliga. Det bar iväg till Helsingfors där hon till accompanjemang av Ingmar Englunds orkester sjöng in några schlagers på grammofon. Det lyckades så bra att Ann-May på stående fot fick ett två års kontrakt med La-Rémi grammofonbolag.

Som sångerska uppträder Hummersöflickan under namnet Ann-May Peters och hennes grammofonskivor är också signerade med det namnet. Så småningom kommer väl namnet att bli känt men Ann-May är inte mallig för det. Tillsvidare fortsätter hon som om ingenting hänt i Hummersöfilialen.
Åtminstone i vinter säger hon. Vad det sen blir får framtiden utvisa.Ann-Mays andra låt "Drömmar i gränden"
Sångvals
Text & Musik Runar Reymers
Sång Ann-May Peters
Ingmar Englunds kvartett
Runar Reymers Musikförlag Mariehamn Åland
Skivbolag La-Rémi
Ann-May föddes den 25.12 år 1936 på gården Västergårds i Björsboda i en syskonskara om åtta.
Hon avled den 16.2. 2015.
Hennes föräldrar hette John och Dagny Pettersson.


Familjen Pettersson
Ann-May stående


Ann-May som körsångare på lite äldre dar. Här i Vivakörens  mundering.

Om syster Ann-May berättar Marianne Karlsson som är bosatt i Godby att det sjöngs och spelades mycket på hemgården. Far spelade tramporgel. Ann-May trakterade gitarr.

-Vi flickor sjöng hela tiden och i synnerhet då vi arbetade med gårdens kor i ladugården och på ängen. Vi upptäckte att ladugårdens murade väggar gav ett bra eko då vi sjöng och i synnerhet i närheten av vattentanken gav det ett bra "sound". Där lades nog grunden till Ann-Mays intresse för särskilt joddlingen som hon behärskade till fullo. Vid denna tid var det populärt att joddla inte minst med tanke på Alice Babs sånger och de tysk/österrikiska "Tyrålervisorna" som då strömmade ut igenom radion.

Om Ann-Mays livsgärning berättar Marianne att hon själv var flera år yngre men ett tag bodde de tillsammans i Mariehamn. Ann-May hade tjänst hos Einar Karlsson i hans affär. Hon arbetade även
på Samgång och Plasto. Därefter arbetade hon i många år på färjorna som försäljare. En tid drev hon affären Majas Livs i Strandnäs.

I sitt andra äktenskap bodde Ann-May Eriksson  i det vackra "pepparkakshuset" invid Strandnäs Motell.

Ann-May Eriksson "Peters" medverkade i flera radioprogram på Åland och i Finlands Rundradio och hennes skivor spelades en gång i det populära radioprogrammet "Skivor från Vetlanda".

Det är i dag svårt ja nästan omöjligt att få tag i hennes skivinspelningar. Jag har sökt både Finlands och Sveriges Radios arkiv för att få uppgifter om skivkonvolut osv. Endast Sveriges Radio har ett exemplar men de ger inte ut bilder eller avspelningar därifrån numera.

Jag har annonserat i Föglö kommunblad för att efterhöra om någon där i hennes hembygd skulle ha en skiva för avfotografering, men nej ingen har hört av sig.

Så en dag kontaktar mig en gammal vän som säger att han har skivorna i sin samling och jag fick då bilder av dem. Vi skall lyssna på dem i min vevgrammofon någon dag. Det gamla uttrycket
"när nöden är som störst är hjälpen som närmast" verkade stämma även denna gång.


Skivans andra sida
"Asfaltromantik" Tango
Text & Musik, Runar Reymers
Sång Rungar Reymers
Ingmar Englunds kvartett

"Vi segla hem" Sjömansvals
Text & Musik Runar Reymers
Sång Runar Reymers
Ingmar Englunds kvartett


Ingmar Englunds kvartett

Ingmar Englund var en finländsk musiker och orkesterledare i flera decennier alltifrån 1930-talet fram till sin död år 1978. Han trakterade gitarr och banjo.

Nämnas kan så samarbetade han med Georg de Godzinsky i orkestersammanhang. Dessa accompanjerade Alice Babs då hon var på Finlandsbesök år 1943. Från mitten av 40-talet ingick i hans orkester Erik Lindström. Dessa gjorde ett flertal skivinspelningar med finländska artister.
Under 1950-talet ingick i orkestern den kände dragspelsvirituosen Matti Viljanen och de spelade in Säkkijärven polkka på grammfonskiva. Ingmar Englunds orkester skulle senare byta namn till
Humppa Veikot.

Skivat i Godby den 2 januari år 2018

Johan G. Granlund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar