Viktoriakorset - Victoria Cross
I ett gästblogginslag ifrån den 30 augusti år 2024 frågade min forskarkollega Mikael Apel ifrån Uppsala sig om det var skomakarsonen från Ilmola i Österbotten som erhöll det tredje Viktoriakorset.
Nu har en historisk gåta kunnat lösas med modern DNA-teknik och målinriktad släktforskning.
Här följer så fortsättningen på Mikael Apels artikel om det tredje Viktoriakorset som erhölls efter händelser under Bomarsundskriget i augusti år 1854.
I ett tidigare gästinlägg på denna blogg berättade jag om hypotesen att den William Johnstone som tilldelades det tredje Viktoriakorset, Storbritanniens mest ärofyllda militära utmärkelse, i själva verket var en österbottning som hette Johan Fredrik Lindroth. Han tog sitt liv på ett fartyg i Västindien i augusti 1857 innan han hann få sin medalj och det har sedan dess rått stor oklarhet kring vem mottagaren egentligen var (se t.ex. utdraget nedan från en bok från 2018). I England gick han oftast under namnet John Johnson. Det är också det namn som återfinns i den brittiska flottans rullor, även om han ibland säger sig heta Johnstone. Förnamnet William tycks märkligt nog dyka upp först efter hans död.
The Mystery Sailor
William Johnstone
One of the earliest awards of the Victoria Cross may have gone to the wrong man. Was the hero William Johnstone, John Johnstone or James Johnson? Or even someone called Johanssen? The mystery probably will never be solved.
The medal was engraved ´Stoker William Johnstone 12 Aug 1854` and it had been awarded for an act of heroism during the Royal Navy´s Baltic campaign. This sailor was supposed to have served in the frigate HMS Arrogant - but no one of that name appears on the ship´s muster list. There were, however, a John Johnstone and a James Johnson on board. John Johnstone is usually credited as the hero, but serious doubts remain. He met a tragic end in 1857 after attacking another sailor.
Utdrag från boken "Glory and Dishonour" av Brian Izzard från 2018.
I en artikel i Historisk Tidskrift för Finland 2022 presenterade jag och Johan Granlund bevis för att Johnstone var från Finland. Upptäckten plockades upp av Lord Michael Ashcroft, som har den största samlingen av Viktoriakors, utställd i Lord Ashcroft Gallery vid Imperial War Museum i London. Han skrev sedan om detta både i Daily Express den 17 augusti förra året och i januarinumret av "Britain at War", en månatlig militärhistorisk tidskrift. Som ett led i researcharbetet besökte han våren 2024 Åland med sitt team, vilket Johan berättade om i ett blogginlägg i augusti. Men hypotesen som jag förde fram i förra gästinlägget, att Johnstones verkliga identitet var österbottningen Johan Lindroth, hade då inte tagit form och nämns inte i dessa artiklar.
Hypotesen vilade i ärlighetens namn på en ganska skakig grund. Allt som fanns att gå på var ett födelsedatum i ett dokument från den brittiska flottan, den 6 augusti 1823, och uppgiften i ett ryskt polisprotokoll från december 1854 om att han till de fångar han tagit på Åland hade sagt att han var från Kristinestad, men flyttat till England som mycket ung. En sannolik kandidat var Johan Lindroth, född på det datumet, som försvann från Kristinestad och finländska kyrkböcker strax före 1840 vid en ålder av ungefär sexton år.
Nu verkar dock hypotesen kunna bekräftas med hjälp från oväntat håll - en släktforskare i Australien och en kvinna i Kanada som, utan att själv känna till det, är ättling till Johan Lindroth. Det hela är ganska invecklat, så låt oss ta det steg för steg.
På Wikipedia stod tidigare att William Johnstone lämnade en fru och son efter sig, Caroline och John William, och att familjen bodde i St Germans i Cornwall i England (innehållet på Wikipedia har nu ändrats i linje med vad som redogörs för här). Via släktforskningssajten Ancestry kom jag i kontakt med en släktforskare i Canberra i Australien, Jean Ffrench. Hon har denna Caroline i sitt släktträd, men trodde inte på uppgifterna om Johnstones familj. Hon engagerade sig också i sökandet efter William Johnstones verkliga identitet och om de på något sätt kunde gå att bekräfta att han och Johan Lindroth verkligen var samma person.
En viktig ledtråd i sökandet var en notis i en brittisk tidning i oktoer 1857 om det ödesdigra intermezzot ombord på HMS Brunswick i Västindien. I den framgår att William Johnson, som han här kallas, lämnade efter sig hustru och tre barn. detta är dessutom sannolikt den första gången som Viktoriakorsmottagaren sägs ha förnamnet William, vilket sedan kom att bli hans namn i officiella källor.
Artikel i Hampshire Telegraph and Naval Chronicle den 24 oktober 1857
Den andra viktiga ledtråden var att det i brittiska flottans rullor uppges att Johnson, här han tjänstgjorde på HMS Reynard mellan maj 1849 och februari 1852, i huvudsak i Sydostasien, avsatte en del av sin lön till sin hustru Eliza.
Utifrån dessa båda ledtrådar kan man efter en del sökande sluta sig till att Johnsons hustru måste ha varit en Liza Littlefield, född 1827 i Southsea, en stadsdel i Portsmouth - och alltså inte den Caroline i Cornwall som uppgavs på Wikipedia. Enligt 1861 års engelska folkräkning, när hennes make varit död sedan några år, bodde Eliza tillsammans med sina föräldrar och sina tre barn, John, Eliza och Frederick, i Alverstoke, vid Portsmouth. Man kan notera att de båda sönerna bär Johan Fredrik Lindroths båda förnamn.
Märkligt nog tycks ingen tidigare ha kopplat ihop de här båda ledtrådarna och slutit sig till att Eliza Littlefield var hustru till den John Johnson som dött i Västindien. På Ancestry finns ett drygt fyrtiotal släktträd där Eliza Littlefield ingår, men i samtliga av dessa angavs (innan dessa nya uppgifter blev kända) att hon var gift med endera av två andra möjliga John Johnson. Båda dessa bodde också i Portsmouth och dog, på något år när, samtidigt som Johan Lindroth. förväxlingen är förståelig eftersom det inte är särskilt lätt att sluta sig till att den make man egentligen letar efter begravdes till havs i Västindien och dessutom i officiella källor går under namnet William Johnson eller Johnstone.
Eliza Littlefield gifte sig ytterligare två gånger, överlevde även dessa båda makar, och dog faktiskt först 1919. Hon kan genom åren inte ha pratat särskilt mycket om in förste make. Då skulle hans identitet oh bakgrund knappast i dag vara föremål för så mycket spekulationer men man kan samtidigt förstå hennes kluvenhet att tala om någon som å ena sidan tilldelats Viktoriakorset och å den andra begått självmord efter att a attackerat en av sina skeppskamrater med kniv.
Hur kan man då vara säker på att den John Johnson som var Eliza Littlefields förste make verkligen var Johan Lindroth? Det är här som DNA-analys och släktforskning kommer in.
Via Ancestry kontaktade Jean Ffrench en av Johan Lindroths förmodade ättlingar, en kvinna i Kanada vid namn Terry Burns, och berättade om den hypotes vi hade. Terry har Elizabeth Littlefield i sitt släktträd, men hade inte kopplat ihop henne med Viktoriakorsmottagaren Johnstone och hade inte heller någon Lindroth i sitt träd. Jean fick ganska snabbt ett svar som började "Okay, so this is Crazy". Terry hade sökt på namnet Lindroth i de släktträd som tillhörde DNA -matchningar till henne. En av matchningarna, som också råkar bo i Kanada, hade i sitt träd en Maria Lindroth. Denna Maria Lindroth visade sig vara en dotter till Johan Lindroths yngre bror Gustav Adolf. Som jag berättade om i det förra gästinlägget emigrerade Gustav Adolf år 1900 till Amerika och flyttade till sin son som bodde i Michigan. Det finns alltså en DNA-kopplineg mellan en sannolik ättling till Johan Lindroth och en ättling till hans yngre bror. Jean Ffrench och jag redogör för den här upptäckten i en artikel "New evidence about the identity of William Johnstone VC" i det senaste numret av "The Ancestral Searcher", en genealogisk tidskrift som ges ut i Canberra i Australien.
Inramad bild från 1857 på Bythesea och Johnstone tillhörande Merv Richards.
Efter att artikeln publicerades har Terry Burns kommit i kontakt med ännu en DNA-matchning. Merv Richards i Salisbury i England. I hans släktgren har historien om William Johnstone och hans Viktoriakors faktiskt överförts från generation till generation. Merv har själv försökt lösa mysteriet med sin förfaders bakgrund, men fastnat på uppgiften att Johnstone uppgav sig vara född i Hannover i Tyskland. När Merv tittade närmare på var Ancestry placerade hans etniska bakgrund fann han att en del av den mycket riktigt fanns i Österbotten. Tydligare stöd går knappast att få för att Johan Lindroth verkligen var "the mystery sailor" William Johnstone.
Bevisen borde vara tillräckligt övertygande för att man i förteckningen över mottagare av Viktoriakorset ska kunna ändra namnet på den tredje mottagaren från William Johnstone - ett namn som han själv aldrig verkar ha använt - till John Johnson och Johan Lindroth. Vi får se hur det går att få gehör för detta, men det är i varje fall värt ett försök. Om inte annat så för att skomakarsonen från Österbotten efter 170 år skall kunna få den plats i historien som han förtjänar.
Mikael Apel
Uppsala