lördag 6 februari 2021

En glimt av vardagslivet i Södra Finby under Bomarsundskriget sommaren 1854

 



Morel Fatio, illustration i augusti 1854 ifrån livet i det franska högkvarteret i Södra Finby.

Denna tavla har för mig blivit ett mysterium. Var finns den i dag?  Det är troligtvis den enda avbildning av livet i Finby sommaren 1854 under det så kallade Bomarsundskriget. 




Bilden ingick i Nya Åland ifrån den 5 februari år 1987 och aktualiserade en utställning över Bomarsundsbilder ifrån kriget sommaren 1854. Här fanns ett 50-tal grafiska blad. Mannen bakom utställningen var Ingvar Mattsson som redan 1972 börjat samla på grafiska blad med åländska motiv. Han fann att han skulle få ont om utrymme efter att gjort försök till inramning av alla sina tavlor så han beslöt att sälja dem. 

Nu blev VD för Ålands Byggcompany intresserad och köpte in hans samling. Och nu står efter utställningen alla tavlor i bolagets kontor.  Det är litografier av Dolby, Brierly, Browne, Cottin och Thos Packer. Hans favoriter var verk av Brierly. Mycket välgjorda arbeten säger Mattsson. Han berättar att verk av Morel Fatio är mycket svåra att komma över.

Då jag är uppväxt i byn Finby känner jag stor kärlek till denna by och känner till vartenda skrymsle där. Länge har jag funderat på denna bild, den har som ni ser funnits i min mapp, med hålstansar, för olika papper. Ibland har jag tagit fram den och fantiserat varifrån motivet är, vilken backe sitter killarna i framför sitt tält? 

För att få en litet klarare bild av tavlan försökte jag kontakta nuvarande ägarna, familjen Erik Sundblom. Då jag ringde dem var de på södernresa men jag fick fram så mycket att de hade deponerat tavlan i Ålandsbanken. Ring dem sade de på en knastrande telefonlinje.

Jag kontaktade Ålandsbankens konstansvarige Ulrika Lindström och bad henne kolla upp om de hade tavlan och hon lovade återkomma. Efter ett par veckor fick jag ett samtal med henne och hon förklarade att tavlan fanns inte där. 

Ja det var sorgligt, jag ville bara fotografera av underverket sade jag!



Vi ser här en fransk militärkarta över krigsområdet i augusti år 1854.

Kartans rubrik, Plan des environs de Bomarsund 

Gravé chez F. Delamare 

Högst upp i bild ser man det franska högkvarteret Quartier General. Här huserade överbefälhavaren d´Hilliers på gården Janses.

I mitten ser man en bäck Svartbäck kallad och på vardera sidan om den franska styrkor förlagda, alla i Södra Finby. I Norra Finby var inga styrkor förlagda, däremot emellan dem vid Kuggens, där låg den 3 :je linjebataljonen. 

Nedanom Svartbäck till vänster låg den 48:de linjebataljonen. Här fanns en liten vattensamling som i dag är utdikad. Lite längre upp i bild finner vi på vardera sidan om bäcken den 51:linjebataljonen och den finns även nedanom bäcken intill gården Kullans. Strax ovanom denna ligger den 2:a linjebataljonen. 

Till höger om Estviksvägen och intill postvägen invid en skogsö låg den 12:e linjebataljonen märkt Chasseur alltså Vincennes skarpskyttar. Åkern heter i dag Marn. 

Längst ned ser man Tuilerie, alltså platsen för det då existerande tegelbruket i Estvik.

Om detta tegelbruk finns annan artikel i denna blogg.

Invid ser man vägen ifrån Nabbudden, road for heavy guns, varifrån allt artilleri landsattes och utmärkt Débarcadere de LÁrtillerie.




Franska Vincennesjägare även kallade Chasseurs a´Ped. Dessa krigare var speciellt utbildade för attack i bergsterräng. Det är också de som är först vid stormningen av Brännklintstornet. Till skillnad ifrån övriga franska fotsoldater i röda byxor bar Vincennes jägarna blå byxor. 

Längre upp i bilden ovanom sjöarna ser man Camp des Anglais i nuvarande Persnäs intill gården Lagmans. Här förlades de engelska landstyrkorna ca 800 soldater och leddes av brigadgeneral Harry Jones. Invid detta högkvarter låg alldeles intill det stora sandtag som avbildas på denna bild. Text invid lägret, Suppers and Miners.



Franska speciellt utvalda landstigningstrupper som grävde upp sanden och fyllde skanskorgar. Dessa användes som skydd vid uppbyggnaden av kanonavskjutningsramperna. Två sådana anlades omedelbart några hundra meter söder om sandtaget.  En användes för 24 pundiga kanoner och den andra för mörsare.



Platsen för sandtaget. Grävområdet syns tydligt än i dag och granarna trivs.






Samma plats i dag, man kan skönja vallen till höger

 Då jag i fjol fick denna karta förstod jag omedelbart var konstnär Morel Fatio suttit och tecknat. Han satt nedanom Daniels gårdar i södra Finby och blickade upp emot högkvarteret vid Janses gård. Stuket stämmer exakt. Till vänster i fjärran ser man södra Finby gårdarnas hus, Göstas och Andersas med sina väderkvarnar.







Janses i Finby i dag. Gårdsbyggnaden ligger i dag högre upp ifrån vägen. Den gamla byggnaden där Hilliers huserade låg närmare vägen. 

I Bomarsund kommer inom en inte så avlägsen framtid uppföras ett Bomarsundscenter. Det är mycket angeläget att allt som finns om dessa händelser från sommaren 1854 uppvisas.

Var är tavlan?


I Godby den 6 februari år 2021

Johan G. Granlund





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar