lördag 4 juni 2016

Ålänningen Mathias Eriksson gav idén - rostat kaffe i konsumentförpackning


Bild från Paulig Group.

Här ser vi Finlands första konsumentförpackning för rostat kaffe från år 1924.

Historien bakom den är följande:

Ålands Köpmannamuseum i Mariehamn.
Bild ur tidningen Åland av den 10.5 år 2011.
Artikel: Köpmannamuseet - pärlan som ingen vill ha.
Utställningsobjekt: Mathias Erikssons postkort inramat invid Paulaflickan.
I april år 1924 får fabrikör Gustav Paulig ett postkort adresserat av den åländske affärsmannen Mathias Eriksson. Texten på kortet är enligt följande:

Mariehamn den 5 april 1924

Tager mig härmed friheten fråga priset på rostat kaffe på 250 samt 500 grams paket.
I avvaktan av Edert värda svar tecknar jag

Högaktningsfullt Mathias Eriksson.

I  Paulig Groups hemsida " 125 år av njutbara stunder" kan man följa med den finländska kaffeindustrin vars innovatör var Gustav Paulig. I denna historik bekräftas berättelsen om Mathias Erikssons idé som ledde till att Gustav Paulig omedelbart startade upp tillverkningen av färdigt rostat kaffe i konsumentförpackningar redan hösten  år 1924 och att man år 1929 var marknadsledare i hela Europa.
Varifrån Mathias i sin tur fick idén är omöjligt att säga men kan ha varit från Sverige. Enligt Löfbergs Lilas hemsida skulle de redan år 1921 startat sin tillverkning av just dessa förpackningar. Men uppgifterna är aningen osäkra.
Bild tagen från Paulig Groups hemsida. Vi ser Mathias Erikssons postkort.
Mathias Eriksson
Artikel ett åländskt handelshus.
Bilden är något suddig och jag kommer att fixa en bättre senare även med textförklaring.

Mathias Erikssons affärsfastighet på Norragatan i Mariehamn på 1920-talet. Fastigheten på vänstra sidan mitt i bild med mörkgrönt tak.
Bild tagen i Mariehamnsmuseet.Handeln med kaffe sköttes före konsumentförpackningens tidevarv på så sätt att partiaffärerna tillhandahöll orostat kaffe som såldes i 5, 10 och 20 kg säckar. Dessa förpackningar anlände så till affärerna runtom i landet. Butikerna sålde sedan bönor i lösvikt till kunden som sedan rostade dem före kokningen på sin öppna spis. Spisen hade ringar som togs bort och kaffebrännaren placerades direkt ovanför elden i den passande öppningen. Under rostningen vevade man då runt så att bönorna rostades jämt. De fick inte bli varken för lite eller för mycket rostade.

De nyrostade bönorna skulle sedan malas för hand i kaffekvarnen. Det malda kaffet föll ned i lådan.
I  hemmet malde man endast den sats kaffe som behövdes för kokningen.
I finare hem ståtade man med en  kaffekvarn på väggen.
I butiken maldes hela paketet kaffe åt kunderna. Denna doft spreds då i hela affären och detta är ett av mina doftminnen från tidig barndom i Sund Finby.
Vi hade två affärer i byn, andelshandeln och Willehard Mattsson.

I min barndom fanns det bilbilder i varje paket. Detta var en fantastisk idé som kom från Paulig. Det fanns ett hundratal olika bil, lastbils, buss, traktor, moped och vespabilder. Vi barn ville ju samla på alla bilder.


I en bloggartikel från 20 maj år 2014 under flik kaffehistoria, har jag berättat mera om kaffets historia i Finland, historien om Paulaflickan samt visar mina samlingar av bilder från kaffepaket och tändsticksaskar.

Jag har förgäves försökt besöka Köpmannamuseet i Mariehamn men utan framgång.

Malat i Godby den 4 juni år 2016

Johan Granlund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar