måndag 28 december 2015

Iwa - caféet som man minns

För cirka två år sedan nyöppnade café Iwa i Apoteksgården på Torggatan i Mariehamn.
Caféet hade då varit stängt en längre tid men som fågeln Fenix återuppstått. Det går numera under namnet Konditori och Café Iwa. (sorry min dator accepterar inte och-tecknet) Vi 40-talister och äldre minns med starka nostalgikänslor detta café från vår ungdom. Hit skulle man in före eller efter bion. Här skulle man sitta med sina kompisar och kanske sin dejt vid de små borden, helst med utsikten emot gården. Alla kommer vi ihåg den långa spegeln som följde trappan upp till andra våningen just för att kolla om frisyren satt bra, de röda väggarna, den rökiga luften som var som en tjock dimma, jukeboxen som stod till höger, senare en television under taket i knuten. Cigaretterna hette Life, Kent, Philip Morris, Chesterfield - Marlboro kom senare. Här satt jag ofta och drömde med min Gitta ända tills den dagen jag kom upp och hon satt med en annan. Då var vännen Alf Jansson från Kökar en tröst. Vi var båda inackorderade på Öhbergsvägen i varsina vindskamrar. Jag kedjerökte Kent och han visade upp en ny sort - Marlboro. Jag jobbade på Finnair och kände mej mallig i min blåa dräkt. Han jobbade på Ålandstidningen. Alf skulle bli en känd tecknare och illustratör på Sverige Television.En trappa leder upp till andra våningen och här är det ena av de två rummen. Färgsättningen är ljus i väggar, tak och möbler.Här står vi i det inre rummet och den ljusa väggklockan i björk skvallrar om en återgång till 50-tal i inredningsdetaljer. Jag har faktiskt en exakt likadan klocka hemma i mitt kök.
Som vanligt i denna blogg så vill jag illustrera artiklarna med gamla tidningsurklipp. Detta hittade jag i Ålandstidningen av år 1952. Vi är inne i midsommartid och rubriken fångade mitt intresse:

Café och Conditori IWA öppnar nästa vecka

Mariehamns ungdomar, som inte tycker om att träffas på restauranger eller på gatan kan nu dryfta sina problem vid en kopp kaffe eller ett glas saft på två nya konditorier i staden. Det är dels Gillet, som redan öppnat i gamla Kronans lokal vid Esplanadgatan och dels Café och Conditori IWA, som i början av juli skall vara klart att ta emot sina gäster i Apoteksgården i Mariehamn.
- Jag hoppas i alla fall att vi kan slå upp IWA - portarna de första dagarna i nästa månad ( juli ), säger
direktör Carl Rundberg som häromdan visade oss omkring i de inbjudande moderna och ljusa lokalerna.
Ett 60 - tal gäster skall kunna sitta och njuta av kaffe, te, saft, läskedrycker och glass i kinesiska eller engelska rummet, som går i stilfullt rött respektive glatt blått. Kinesiska rummet har röda tapeter med Kina - motiv och det engelska glada blå jaktbilder. De bekväma möblerna är av mahogny med röd eller blå läderstoppning och rummen lyses upp på ett behagligt sätt av lampetter på väggarna. Vid en disk kan man välja ut precis det bröd man önskar. Överallt vackra blommor och växter.
I konditoriet på nedre botten kommer att försäljas konditorivaror, konfekt, frukt, kex, samt olika sorters kaffe och övriga delikatesser.
Inredningen kommer från Mariehamn, Sverige och riket. Bakom skisserna står konsulent Lammroth i Finlands Svenska Köpmannaförbund.

Ja så löd artikeln om det nyöppnade Iwa i Apoteksgården sommaren 1952. Om jag inte är på fel så hade cafét funnits i annan byggnad tidigare och skulle ha verkat redan på 40-talet men detta kan vara fel.
Om det är någon av bloggens läsare som är mera kunnig i frågan eller som har fotografier från caféet från 50 eller 60-talet så vänligen ring mig på tel. 040 5845887. Jag publicerar dem gärna.

En fråga som jag haft i många år är: Varifrån kommer namnet? Det säges att ägarna Rundberg skulle sett namnet på någon utlandsresa och fastnat för det. Men vad betyder det? Ett av svaren kan vara följande: Iwa  eller Iva betyder pilträd på ryska, kan det vara så att namnet härleds från ryskan?I samband med efterforskningar av ett annat projekt i staden stötte jag på denna notis i Tidningen Åland av den 12.4.1948.

Konditori Savoy.
Detta är troligtvis en föregångare till Iwa och med samma familjebolag som driver denna konditorirörelse.
Konditoriet fanns då i Savoy,  troligtvis med ingången som går upp till matstället. Denna lokal har anslutning till lokalen i nedre våningen via en egen trappa.


Vid morgonkaffet i Godby den 28 december år 2015

Johan Granlund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar