torsdag 9 april 2015

Jakten på ålänningens själ - postlådshusen






Här är det, Ålands nyaste postlådshus. Var är vi nu då? Jo i "Mellanbyn" på gränsen mellan
Godby och Ämnäs. Bygget färdigställdes i maj 2015 på talka. Arbetet leddes av Donny Karlsson.
Idékläckare och färgsättare Johan Granlund. Omdömna varierar hittills mellan Ålands vackraste och fulaste. Tack!




I Ålands TV går en serie benämnd "Jakten på den finlandssvenska själen". Jag har här tänkt jaga tag i den åländska folksjälen. Vad är det som utmärker oss ålänningar från både Sveriges- och Finlands svenskar, vi talar ju annars ungefär samma språk?
 I denna blogg vill jag peka på några fenomen som jag inte hittar på andra håll, i alla fall inte i lika stor omfattning. Vi skall börja med traditionen att bygga små husliknande plank för våra postlådor.
"Gräv där du står" är ett gammalt uttryck och därför har jag börjat i Finström Ämnäs, min grannby, ja gärdesgården skiljer Godby och Ämnäs åt.



Här ser vi ett hus för 6 postlådor på Gibbölevägen. Postlådorna är alla individuellt målade i samma stil. Figursågen har gjort en vacker kant i taklisten. Mycket trevligt!



Inte bara ett utan tre stycken hus i Ämnäs och här har man byggt ett speciellt för avgående post till och med. Ser ut som om dom skulle ramla framåt med det är nog fotografens fel, ja ni ser hans stil.




Detta hus för tre postlådor hittad jag i Jomala Björsby där det för övrigt fanns flera hus.




Uppfinningsrikedomen är beundransvärd. Här har man kombinerat den gamla sedvänjan att ställa ut mjölkkannorna på mjölkbordet med att sköta om sina postlådor. Men huu vad kallt dom skall ha som "inga har hus ti va i"! Bordet hittade jag i Sund Björby.



Detta måste nog vara alla postlådehus "limosin". Huset är jättestort och har rum för flera lådor. Månne det finns tomter till salu i området?
På taket växer gröna växter. Var evvi? Jo i Sundby.



Huset i sommarskrud, fotat i juli månad.





Detta måste nog vara Ålands största postlådshus, hittat i Jomala Överby.




Passar bra på museiområdet i Önningeby



Nu är vi i äkta åländsk jordbruksbygd i Sund Sibby. Här står ladugårdarna tätt och i de flesta är det djur. Alla heter Berglund så utdelaren har inte så lätt att hitta rätt. Men solen skiner över byn i alla fall.



Ni har väl märkt att de flesta husen har tegeltak, så att det inte skall regna eller "snöga" på lådorna.







Oj, detta var för gulligt, ett litet hus för bara en postlåda. Väldigt omtänksamt måste man säga.




                                               Nämen en till! Och nu har vi "parä"




Nu är vi i Kastelholm och jag tror att detta hus var en av de första i området. Det  har några år på nacken. Annars mycket trevlig plats med en rolig busskur invid.




Ja vi ser var vi är, i Sunds Kulla. Här har man inte "jålat" med något tak utan lagat en riktigt redig "loda".




Vi är i Pålsböle och här är ett lite mera utsnidat hus. varje låda har ett huvud och stolpknoppar vid sidorna, riktigt trevligt!





I ett bostadsområde i Godby hittar vi detta mycket välgjorda postlådshus. Färgerna harmoniserar väl ihop med varandra, huset är välgjort och har schingeltak med plåtfals.





I gamla Godby byn finns detta hus med "sadeltak". Ett tips, satsa på enhetlig färg på lådorna så ser allt mycket snyggare ut! Finns till salu i järnhandlarna för endast 20 € per styck.








I Godby alldeles nära simhallen finns detta trevliga postlådshus. I stället för en plankvägg har man hittat ett kärrhjul som satts upp som dekoration. Mycket finurligt och trevligt.



Det som har slagit mej då jag åkt runt och fotograferat dessa posthus är idérikedomen hos byafolket att hitta olika typer av byggmaterial. Här har vi överblivna bitar från något s.k. stockhusbygge.
Huset finns i Önningeby.




På min färd emot Svinö färjfäste tog jag dessa bilder. Här fortfarande i Önningeby och detta hus hade genomgående impregnerat virke och förstett med plåttak.




Nu har vi stannat upp vid Lemland-Lumparlands pastorskansli. Verkligt trevligt med en allmän infoskylt över området och att det även finns en låda för avgående post. En plats att stanna upp vid för alla. Taket på huset är finurligt. Man har satt upp s.k. takspån, tjärade plankbitar som man oftast klär de åländska kyrkotaken med.




Vi är nu i Lumparland Svinö. Här en trevlig sak, man har satt upp en lapp om byastädning en viss dag och då bjuder man på saft och bulle. Dessutom passar man på att informera om byalagets årsmöte på byagården där det även finns servering.




På hemresan från stugan i Överö hittade jag detta trevliga postlådshus men harmoniserande färger.
Adressen är Överövägen.




Degersund - Sonboda står det på detta hus. För att illustrera äldre tiders linfärja har man byggt en modell av denna på taket. Ni ser raden med traktorer ovanpå taket.




Vid Föglö Hemgård hittade jag detta hus. En färsk blomma monterad på väggen, en vacker tanke.




På färd emot Eckerö i ett ärende fann jag detta postlådehus i Emkarby.




Detta hus hittade jag i Eckerö Kyrkoby. Ganska speciellt med dekorerad vägg. Pittoreskt och trevligt.

I allmänhet kan man säga att husen minskar i antal ju längre västerut man kommer. Å andra sidan har jag ju inte sett alla byar i Hammarland och Eckerö ännu.

Ålänningarna har alltid varit noga med att hålla sina gårdsplaner i gott skick, så även postlådorna.
Det vittnar om en omtanke även om det materiella. Dessutom vill man samla grannarna runt om något gemensamt projekt och oftast byggs dessa hus på "talka".

Så kommer det även att bli i min lilla by mittemellan Ämnäs och Godby. "Vänta barra så ska ni fo sii"


Postat  den 9 april år 2015

Johan Granlund


Nu har så projektet startat och det blev en hel släpvagn full med grejer i första omgången. Det skulle vara cementsäckar, impregnerade stolpar, balkar och ribbor, fasadpanel, tegel och så färg förstås.




Här har arbetet påbörjats. Det gäller att först tillfälligt flytta på den gamla eländiga raden medan vi gjuter stolparna för den nya. Alla hade inte tid att vara med så vi fick några ur den kommande generationen att hjälpa till.




Här var det målning på gång, första varvet och ni ser vad färgkombinationen kommer att likna, just det, Ålands flagga.



Så var det då dags med talkan. En kall kväll i april i århundradets ja kanske årtusendets varmaste period starta med att gjuta fundmentet. I kväll hade Eyolf, Sören, Donny och jag + en ur den yngre generationen passligt att jobba. Här är det blandning av bruk för gjutning av de tre stolparna som gäller.




Nu börjar det "bli någä" men det är nog bra att ha ett vattpass med i sånahär arbeten. Pappa Donny instruerar sina adepter. Han är för övrigt chefen för bygget. Vi andra är bara "handslangare".
Jag ser till att det finns material på backan.

Nu tog vi "kväller" och lät stolparna torka i en vecka.




Så började Donny bygga ramen för vår postlådshus. Det mesta gick på ögonmått, men vi utgick från ett hus i 4 meter storlek. Sen får vi "si vart det bär".




Så där ja, det börjar ju likna ett riktigt plank nu. Vi tog kväller igen efter detta.





En ny talkokväll och Donny, Sören och jag bar dit "åbäket" och skruva fast. Tänk vad dom en fina dehär nya elverktygen. Ingen lång skarvsladd behövs mera.
Nu tog vi kväller igen.



Lassä hade inga tid att va med på talkan dom första gångerna, men han sade att han kommer gärna och spikar nån dag när det passar. Och vad skulle inte passa två pensionärer, en vacker lördag satte vi igång, Lasse och jag. Han höll i hammarn och sågen och jag passade upp med brädorna som jag förut hade målat två varv i ålandsblått.





Planket dvs. postlådshuset börjar ta form. Våra bräder räckte nätt och jämt, det blev 3 brädor för lite.
Nu tog vi lördagaftonsledigt.



Så börja vi fundera över postlådor. Vi hade ju förut olika valörer och Donny hade ju faktiskt köpt en ny vit postlåda i plåt, skulle vi försöka få samma. Men den var ju köpt i Sverige. Jag for till stora posten i Mariehamn eller i Jomala för att vara exakt. Där hade dom en röd låda i plast för 17 € st.
Vi beslöt att köpa alla nya så blir det bäst. De här är dessutom bra för locken blåser inte upp så lätt då de är ganska snedställda.
En dag så stannade jag och pratade med postutdelaren här i distriktet och hon lovade stansa ut nya adresslappar.



Så var det att fortsätta en knyck igen en kväll i början på maj. Här fixar Sören stolphuvudena med motorsågen och Donny fogar in de sista blåa brädorna.



Sedan gällde det att få upp takfoderbrädorna. Teglen upp för att foga in brädan i rätt läge.





Detta ser ju riktigt bra ut, slå fast!




Nämen titta, vilken pjäs! Ja så var det en som utbrast när han såg vårt nya postlådshus, på gränsen
mellan norra Ämnäs och södra Godby. Faktum är att 3,5 tomter hör till Ämnäs och 3,5 till Godby.

Vad skall detta område heta egentligen? Ja så frågade jag när jag sände ut den första kallelsen till detta projekt. Mitt förslag är "Mellanbyn". I Åva finns en vägskylt med texten: " Söder i byn " och i Sund Mångstekta en med "Norrbyn", så varför inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar