torsdag 17 april 2014

Klintens Plåt Ab och historian om "plotn"
                                      Mässingsplåten framför spisen är nu på sin plats


Här ser ni min nya och fina "mässingsplot" som jag väntat på en lång tid och nu äntligen fått insatt.
Men ni kan inte i er vildaste fantasi förstå vad jag träsade för att få fram denna skapelse.

Det finns ett uttryck sen gammalt att: Då katten är borta dansar råttorna på borden och aldrig har väl följande berättelse varit mera relevant. Ja, den kan eventuellt på universitetsnivå tjäna som studieobjekt för hur det kan gå när ägaren lämnar företaget och går in i politiken, i detta fall som åländsk näringsminister.

Då vi slipade golvet i köket togs den gamla skyddsplåten bort och blev då skadad. Den var tidigare av svartplåt men nu sade mitt sinne för färger att kanske det inte skulle vara så dumt med mässing denna gång.

Det var efter senaste jul som jag tog tag i projektet. Av några gamla omslagspapper skapade jag en mall och ni kan förstå att för att få den snyggt uppritad fordrades att dessa mina 83 kilo lades på rygg framför spisen och med blyertspenna skulle den vackra rundbågen avritas under pappret.
På papprets ovansida skrev jag ned alla måtten samt instruktioner för hur falsning skulle göras samt mina kontaktuppgifter.
Jag tog pappersmallen och for till stan, till Klintens Plåt Ab, i januari 2014.


                                   
                                                 Klintens Plåt Ab i Mariehamn

Hit for jag med mallen för varför inte, jag hade ju i många år anlitat dem redan då de var i "Dahlmans" fastigheten på Strandgatan. Dit som jag i min ungdom sålde bisamråttsskinn till farbror Birger.

Nåja, vid Klintens Plåt togs jag emot av en ung herre som verkade seriös och intresserad av mitt ärende men han förklarade att just då hade de inte mässingsplåt men lovade att ta hem så fort som möjligt i samband med annan beställning. Yes, sade jag jag kan vänta lite för jag skall själv på en utlandsresa någon vecka, men ni kan ringa mig och berätta vad som händer. Jo, jo, men vad är ditt telefonnummer nu igen sade han, tog fram ett block och skrev ned det för säkerhets skulle på ett skilt papper.

Jag kom hem i början av mars och tänkte att nog var det väl underligt att inte någon har ringt om min plåt så jag kontaktade dem på nytt.
Nu svarar en annan person som jag inte tidigare pratat med att han kände inte till fallet men skulle höra med den förra killen som eventuellt hade pratat med mig.
Dagen efter ringde jag på nytt och då får jag det häpnadsväckande svaret att "de hade tappat mallen". Oj oj oj då, stammade jag fram, men har ni tappat bort min telefonnummer också?
Jo, svarade han vi vet inte var allt är, men kom in du så skall vi fixa den nya plåten medan du väntar sade han.

Jaha, då var det att på nytt göra en mall och ni vet hur det ser ut. Jag hade då inte lämpligt papper och funderade hur jag skulle få tag i kartong. I uthuset hittade jag kartong som barnen i tiden använt som teckningsmaterial.
Nu iväg till Klintens Plåt igen med mallen. Då jag kommer dit säger det att: Nej vi har inga mässingsplåt den är slut!!! Va, är den slut, så ni har haft mässingsplåt en kort tid medan jag var borta och kontaktade inte mig och nu är den slut igen?                    Skylten som visar vägen till Plåtslageri Klingbergs på vägen mot Norrsunda

Väl hemma slog jag upp i gula sidorna på rubriken, Plåtslagare, och hittade Plåtslageri Klingbergs.
I sortimentslistan stod det att de hade mässingsplåt.

Jag kontaktade dem och frågade om de kunde tillverka en skyddsplåt till mig i mässing? Jo sade de kom in bara så ordnar det sig! Detta var en tisdag och på fredagen ringde man mig och berättade att nu är plåten färdig. Nåmen tackar tackar! Men en sak, jag har så liten bil och ingen dragkrog till släpkärran, kan ni köra hem den till mig, har ni vägarna förbi? Jo sade den vänliga mannen, jag far förbi dig i morgon vid tvåtiden och tar den med mig.
Allt detta hände alltså inom samma vecka i april.

Jag ser nu att Klintens Plåt Ab har monterat ned skylten ovanför dörren, men funderar de på att byta namn borde i det nya namnet inte finnas orden plåt och service för det hade de inte i mitt fall i alla fall.

Av en outgrundlig anledning tog inte båda våra lokaltidningar in denna artikel.

Plåtat i april år 2014

Johan GranlundTidningen Åland, den 10 november år 2015.

Familjen Karlström vill sälja Klintens plåt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar