torsdag 5 september 2024

Hade Lewi Pethrus sympatier för nazismen?

 


Lewi Pethrus, den fattige vallpojken från Hellesberg som blev pingstväckelsens störste förkunnare i Norden.

Han hette Ingmar. Han for omkring med en bil i min hemby så sanden sprutade i dikesrenarna och han skrattade så magen hoppade när han berättade för mig om Lewi Pethrus. Den där löjliga "sillmjölkan ti kar" skrockade han! Varenda gång vi sågs berättade han samma historia i hånfulla tongångar, Ibra radio, Nalen, Dagen, Nyhemsveckan och pingstvännerna, ha ha ha, härrigud! 

Men Ingmar förstod inte hur fel han hade. Denne "sillmjölka" skulle visa sig vara en mycket stark personlighet inom nordisk kristenhet. Han hade startat med 12 medlemmar i sin lilla församling i Stockholm efter en uteslutning ifrån baptiströrelsen där i tidigt 1900-tal. 




Han skulle bli banerförare för hela den progressiva och innovativa kristendomen och då han slöt sina ögon stod kyrkliga ledare ifrån alla samfund och biskopen från folkkyrkan i kö för att bringa honom sin hyllning. Hans sång Löftena kunna ej svika är införd i de flesta psalmböcker. Vad få i dag vet är att det var Lewi Pethrus som var organisatören för bildandet av det politiska partiet Kristen demokratisk samling i dag Kristdemokraterna, KD. 

För en tid sedan måste jag faktiskt ta mig en titt i uppslagsboken, vad är en sillmjölka egentligen? Jag fick svaret: En klen stackare, morsgris, mammas gosse, pjosker, mjäker, mähä, klemis, sjåp, svagis. Det motsatta är en tuffing.

Min mor var pingstvän och man ville i min hemby så fort man såg mig i kamraters närhet håna mig för detta. Under hela min barn- och ungdomstid var det legio att hoppa på mig i alla sammanhang. I skolan, på fritidsgårdar, på idrottsplaner, i vägskäl helst i skymningen, ja överallt. Undan pingstvän, lätt mej var ifred pingstvän, bort härifrån pingstvän! Ja det riktigt grövsta levererades ifrån en känd sjökapten och författare i byn. Låt djuren leva din satans pingstvän! ropade han åt mig från stranden. Jag älskade naturen, att fiska och jaga. En pojk från grannbyn faktiskt med samma namn som jag Johan G. närmade sig mig då jag cyklade på vägen med sin moped och ropade i mitt öre: Det är ett helvete ti va pingstvän va!?

Det var min lott i min hemby Finby i Sunds kommun. Det fanns ingen som stödde mig, inte en enda person. Jo förresten en var det, han hette  Torsten Mattsson, han steg upp i en fritidslokal och sade åt en stortrut som hånade mig offentligt: Nu låter du Johan va i fred, han ha dej inga illa gjort! Att jag så väl klarat mig med mina sinnen i fulla behåll är ett underverk. Att berätta om detta hemma följde en mobbads bana, ingen visste. Förr fanns något som hette fredlös, det var just det jag var. Men då kunde en fredlös få en fristad inom kyrkogården, jag hade inte ens det. Den värsta domen var faktiskt uteslutningen från byagemenskapen, ingen ville ha med mig att göra.

På bordet låg någon gång i vårt hem skrifter som denne pingstväckelsens apostel i Norden skrivit artiklar i. Man berättade ibland om olika upplevelser på den stora konferens som anordnades i Sverige som kallades Nyhemsveckan. På möten sjöngs ur Segertoner och ofta Levis kända sång "Löftena kunna ej svika". Pingstväckelsen är ju inte centralstyrd utan varje församling är en helt fristående enhet. Ungefär som en ungdomsförening på landet, helt sin egen men man träffades ibland för gemensamma sammankomster. Lewi Pethrus var onekligen den store ideologiske ledaren. Han skulle personifiera renhetsläran och kvinnors klädsel låg honom varmt om hjärtat. Inga kjolar ovan knäna helst långt nedanom, håret helst i en knut i nacken osv. De eskatologiska sanningarna var vardagsmat. Att alltför exakt planera för framtiden var helt onödigt. "Om Herren dröjer" tillades alltid i framtidsplanerna. Jesu Kristi återkomst låg alltid för dörren. 

Det skulle visa sig att någon sillmjölka var Lewi Pethrus inte. En mycket stark ideologisk ledare som genomdrev alla sina planer ända upp i sin sena ålders höst. 

Att taga hand om samhällets olycksbarn låg Lewi Pethrus varmt om hjärtat. Redan i sin tidiga verksamhet inkluderade han rehabilitering av missbrukare och utslagna. Man skulle ta emot de svaga där samhället misslyckats. Han betonade helbrägdagörelse genom tron och blev för detta anklagad och förhörd för kvacksalveri. Stockholms högsta polismyndighet kallar in honom för förhör men Lewi försvarar sig skickligt med bibeln i hand och grundlagen i den andra. Mötet resulterar i att polismästaren tackar för upplysningarna och de tar varandra i hand. Han grundar Lewi Pethrus stiftelse för filantropisk verksamhet med filialer runtom i hela Sveriges land. Man uppnår så fina resultat så att sjukvården ger remiss för missbrukarvård till hans emottagningscentraler. Lewi rekommenderar starkt missionsverksamheten och sänder ut missionärer till alla världens kontinenter. 

Ibra radio hörde till Lewis innovationer och han var den första som sände andliga program via sändare som låg ute på internationellt vatten. Man sände ifrån Tanger utanför Afrikas kust. Ibra radio var en av Ingmars hånfulla objekt.

Man införskaffar Kaggeholms folkhögskola och fortsätter där med utbildning och konferenser.

Lewi Pethrus skulle bygga den jättestora kyrkan på Rörstrandsgatan. Den var länge Sveriges största samlingslokal och i brist på lokal firades där ett år Nobels prisutdelning. Dess akustik lär vara ypperlig och passar väl som konsertlokal. Lewi hade särskilt noterat denna betydelse och i planeringen gjordes resor till kända konsertlokaler i Europa enbart för den saken. 



Pingströrelsen hade tidigare innan den stora Filadelfiakyrkan byggdes på Rörstrandsgatan sina möteslokaler på Grand i Stockholm. Denna byggnad är för de flesta i dag känd som biografen där Olof Palme såg sin sista biofilm innan han mördades samma kväll. 




För en fri och aktiv press grundade han dagstidningen Dagen som ännu i dag är en aktad dagstidning i Sverige. 

Lewi såg till att då danspalatset Nalen var till salu inköpa detta för sin verksamhet inom rehabilitering. Man grundar även en egen bank.

Lewi skulle se styrkan i den andliga sången. Han knyter till sig Einar Ekberg, mannen med guldrösten vars röstomfång påminde om en orgels ackord. Ekberg skulle bli oerhört populär i de amerikanska svenskbygderna. Han knyter även till sig Jan Sparring som hade ett förflutet inom operan i Stockholm. Lewi engagerar även den kände sångaren Johnny Cash till sig och får över honom till Sverige för uppträdanden. Han jämte Elvis Presley är ju den amerikanska pingströrelsens stora profiler inom gospel, soul och countrymusiken. Däremot hade Lewi inget intresse för Elvis som så. Troligtvis för Elvis tidiga uppträdanden som i Amerika ansågs vara vulgära. 

I min bokhylla står boken Lewis resa. Denna bok skriven av författaren P.O. Enqvist redogör för Lewis liv och gärning. Enqvist var inte pingstvän men ger här en gripande skildring av denne kristendomens banerförare i Norden. 

Men som framgår av min rubrik, sympatiserade Levi med nazismen?

Denna sommar kunde man i Aftonbladet läsa några uppseendeväckande artiklar i denna fråga. Ett par forskare, båda med förnamnen Thomas, har gjord djupdykningar i Lewis arkiv och tidigare bibliotek och sades ha funnit mängder av litteratur som innehåller nazistiska teman. En känd kristen litteraturpersonlighet och skribent i tidningen Expressen med namnet Joel bemöter artiklarna med att räkna upp dessa böcker och fann att flera av dem var gåvor och i antal ett fåtal. Vissa av Lewis vänkontakter är de facto besvärande men det var många som i tidigt 1930-tal bländades av Hitlers renlärighetsläror och organisationsförmåga. Joel bemöter även de anklagelser om Lewis ovilja eller rättare sagt tystnad om judeförföljelserna och menar att här har Lewi följt sin övertygelse om Jesu snara återkomst och i samband med den det judiska folkets lidanden i den yttersta tiden. Såsom att allt var Guds ofelbara vilja. De skulle ju förföljas denna tid, så säger skriften. Detta kallas eskatologisk bibelsyn. Deras forskning kanske längre fram ger svaren.

Det är snart 50 år sedan jag besökte en frikyrka.

Lev-i frid!

I Godby den 5 september år 2024

Johan G. Granlund