söndag 12 november 2023

George Pawlo operasångare i världsklass född på Kastelholms kungsgård

 Operasångaren Georg Rosenberg-George Pawlo




Kastelholms kungsgård i dag. Gården byggdes år 1772 på denna plats efter att ha eldhärjats på sin forna plats väster om slottet där den låg så vackert i backsluttningen. 

Kungsgården anlades av Gustav Vasa på 1500-talet och består i dag av 473 hektar. Den äges av finska staten men Ålands Landskapsregering har hand om dess förvaltning och skötsel. Fastigheterna på gården omhänderhas av Kulturbyrån det som tidigare benämndes Museibyrån.



Carl Georg Rosenberg (1828-1901), arrendator av Kastelholms kungsgård. Här med sin andra hustru kyrkoherdedottern Hilda f. Justin (1847-1917). Åländsk representant i Lantdagen 

Gården har skötts av olika arrendatorer. År 1866 övertog Carl Georg Rosenberg arrendet av gården och skulle följas av flera medlemmar i denna särdeles bemärkta familj, den Rosenbergska släkten på Åland. Medlemmar i denna släkt skulle även i tiden inköpa ett antal stora herrgårdar och säten på finska fastlandet och så även Carl Georg. 

I Rosenbergs familj växer upp många barn och en av dem, Paul Georg som föddes den 1 januari 1887 skall efter att först ha utbildat sig till ingenjör träda in på operabanan och bli en framträdande operasångare med kraftig tenorstämma med tjänst på London Opera. Han skall vinna internationell ryktbarhet och över honom skall strös lovord efter framträdanden för fulla hus med tusentals åhörare varje gång. Hans artistnamn blir George Pawlo. Hans liv slutar dock i tragedi, han avlider blott 33 år gammal och efterlämnar i London hustru och två små barn. De skulle sedermera göra egna karriärer, hustrun Eva Pawlo som operettstjärna i Sverige och sonen Toivo Pawlo skulle bli en känd teateraktör och filmstjärna bl.a. i Ingmar Bergmans filmer på 1950- och 1960 talen. Ja vi hör hans röst även i sagan om Karl Bertil Johnsons julklappseskapader.








George Pawlo finns ofta i de finländska spalterna om teater och musik





De finländska tidningarna följer George Pawlo och hans sångkarriär. Här Hbl år 1919.




Här Hbl i en lång personintervju den 8 september 1918




Artikel i Hbl den 19 maj år 1920 om Paul Georg Rosenberg-Pawlos tragiska död.

Källor 

Digitala tidningsbiblioteket

Familjer och gårdar i Sund

Bild tidningen Åland


Sörjt i Godby den 12 november år 2023

Johan G. Granlund






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar