tisdag 7 november 2023

Lilla Åland, pinnstolen i Finströms kyrka

Finströms kyrka 

Allhelgonaafton 2023



Koret i Finströms kyrka

Där framme står den, pinnstolen som också Carl Malmsten såg stå i kyrkans sakristia år 1939 då han enligt uppgift höll en slöjdkurs på Ålands Folkhögskola. 

Han blev hänförd av vad han såg, fick den avritad och designade så en ny pinnstol som han kallade Lilla Åland, vars popularitet bara blir större och större. Den firade i fjol 80 år efter att år 1942 satts i produktion.



Lilla Åland fick denna stol heta. Man kan ju spekulera i hur namnet tillkom. Kan det vara så att Malmsten hörde någon säga: Tänk att man på "lilla Åland" har världens största segelfartygsflotta!




Vid sökning på nätet framgår om stolen att Lilla Åland är en pinnstol som avritades år 1939 av 

Sven-Erik Fryklund, designades av Carl Malmsten och sattes i produktion år 1942. Den tillverkas i massiv björk eller ek.

Inspirationen  fick de vid ett besök i Finströms kyrka på Åland, där några olika pinnstolar stod uppradade. Malmsten återger denna händelse i boken Levande svenskt tradition:  

På Åland där jag 1939 höll en slöjdkurs, mötte jag i sakristian till Finströms gamla medeltidskyrka några högryggade pinnstolar, som tog mig helt. Sätets schvungfulla kurvatur och smeksamt ändalyktsvänliga holkning, liksom benen och de 8 ryggpinnarna ansatsvisuppåtstigande strävor vittnade om mästerlig känsla för "konstruktion och rytmiskt uttryck"

Fryklund ritade av stolarna och efter vissa egna justeringar och kompletteringar där formen renodlades kunde en serietillverkning påbörjas av företaget Stolab i Smålandsstenar. Som mästare var det Malmstens namn som angavs på ritningen och än i dag är det han som officiellt anges som formgivare. Lilla Åland finns även som karmstol med 3 cm bredare sits och som gungstol. 

Den senare benämndes från början Björn med döptes senare om till Ålands gungstol.  



Carl Malmsten

Egentligen Charley Per Henrik Malmsten, född år 1888 i Stockholm och död år 1972 på Öland. Malmsten var en svensk inrednings- och möbelarkitekt som tilldelades professors namn. Han kom från en högborgerlig Stockholmsmiljö där fadern var framstående läkare och farfar kunglig livmedicus. Malmstens mor var dotter till grundaren av Grand Hotell i Stockholm. Han trivdes inte i skolan men tog ändå studentexamen. Efter ett besök i Egypten pga. hälsoproblem genomgick han studier i konstnärligt arbete. Malmsten återvände till Stockholm och tog plats som snickarlärling, bedrev fortsatta självstudier och tog plats på arkitektkontor. Härefter följer en framtidssaga inom snickarkons och möbeldesign med inredningsuppdrag i hela världen. Nämnas kan så är Malmsten grundare av Capellagården på Öland.



Allmänt om pinnstolar

Carl Malmstens pinnstol är ingalunda den första i världen. Här ovan ser vi två typer av pinnstolar. Karaktäristiskt för dessa stolar är de svarvade pinnarna och benen. Ofta har de en urgröpt sittbräda.  Pinnarnas antal kan variera. Dessa stolar har 7 pinnar. Malmstens stol har 8 och den stol som står i Finströms kyrka har 9 pinnar.





I boken Träsmak ger författaren Matts Palmquist pinnstolens historia. 

Pinnstolen har sitt svenska ursprung i Småland på 1850 talet. Henriette Killander, herrgårdsfru på Hooks gård, ritade skisser på en möbel som liknande den engelska windsorstolen. Den tillverkades sedan av snickarna Jonas Fagerlund och Daniel Ljungquist. En av Killanders pinnstolar finns fortfarande inom hennes släkt. Daniel Ljungqvist fortsatte att tillverka pinnstolar och snart började denna verksamhet sprida sig i Småland. Den gick snabbt över från ett småskaligt snickrande på beställning till en industriell tillverkning. 1863 grundades Sveriges första industriella pinnstolsfabrik i Hagafors. 

Pinnstolen illustrerar landets övergång från ett jordbruks-till ett industrisamhälle. Möbelns tillverkning var en lönsam sysselsättning som många bönder ägnades sig åt under vinterhalvåret. Under de svåra svältåren på 1800-talet räddade pinnstolstillverkningen livet på många småländska familjer.



Jag är en glad innehavare av två pinnstolar av den klassiska smålandsmodellen för övrigt exakt samma som på bilden ovan. Dessa köpte jag en gång på auktion på Åland och länge var de i uselt skick. I fjol renoverade jag dem, limmade om fogarna och målade dem i en glad tiffanyfärg. 

Jag nämnde att Malmsten verkat som lärare på en slöjdkurs på Ålands Folkhögskola. I tidningen Folkskolan av den 10.3.1939 har jag saxat följande notis:

Slöjdkurs på Åland. 

Instundande sommar den 19 juni till den 19 juli anordnas i Ålands folkhögskola en slöjdkurs med professor Carl Malmsten som ledare. 

Kursprogrammet har i stora drag följande utseende: Träslöjd: a) småskole- och vanlig skolslöjd, b) slöjd i fortsättnings-och yrkesskolor, hemslöjd och fritidsslöjd. För föreläsningar anslås cirka 22 timmar, för instruktioner och praktiskt arbete 170 timmar, för dekorationsövningar och naturstudier 10 timmar . Föreläsningarna beröra: gammal och dagens hemslöjd, formlära, formgivning av olika föremålsgrupper inom skol-och hemslöjd, nyttokonst, färgbehandling och utsmyckning, hemredning, verktygs- och materiallära, ytbehandling, slöjdsals-och slöjdbodsinredning, Inom heminredningen föreläser professor Malmsten själv. Föreläsningar, dekorationsövningar och naturstudier föreläggas huvudsakligast till den första veckan av kursen, Som lärare komma att fungera herr Nils Lindhoff, Thure Fridlund och Valter Danielsson. Kursen står utan hänsyn till ålder öppen för såväl män som kvinnor. För nybörjare såväl som  utbildade slöjdare och yrkesmän, för deltagare från Åland såväl som annorstädes ifrån. Dock ha ålänningar företräde



Ett långt reportage i tidningen Åland av den 15.7.1939












Pinnat på i Godby den 8 november år 2023

Johan G. Granlund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar