lördag 6 januari 2024

Hellmans Blomsterhandel i Mariehamn

 


Hellmans Blomsterhandel. Postadress Torggatan 5 Mariehamn Tel. 11038

Firman grundad 1888. Nuvarande ägare: Martha Hellman & Co. Affär Försäljning: Blommor från egen trädgård. Kransbinderi. 

Så lyder texten i boken Ålands bebyggelse i ord och bild av år 1963.



Torggatan 5 i dag det s.k. Cityhuset. Hellmans Blomsterhandel fanns i lokalen längst till höger.



Affären grundad 1888. Då denna bloggs redaktör forskade på nätet efter uppgifter om detta företag var han nära att falla ur stolen. Vi hade här att göra med en av Mariehamns stads äldsta företagarfamiljer. 




I tidningen Lantmannabladet av den 18.9.1947 kan vi läsa följande intervju:

I Mariehamns äldsta handelsträdgård frodas blommorna trots torkan. 

Vi har redan passerat mitten av augusti och allt fortfarande lyser solen från molnfri himmel. Lantmannabladets medarbetare har gjort en färd västvart och landat i Ålands huvudstad, Mariehamn. Då vi frågar om vägen till Hellmans handelsträdgård, märker vi att den finns inom stadens hank och stör. Framkomna mötas vi vänligt av två damer, Elsa och Martha Hellman, vilka sedan två år äger etablissemanget efter deras broders Erik Hellmans frånfälle.

- Det växer bra här på Åland, säger vi till firmans ledare fröken Martha Hellman som just är i färd att leverera en massa fina kransar till sjöfartsrådet Erikssons begravning. 

Överst : Växthusen i Hellmans trädgård. Därunder: Firmans ledare fröken Martha Hellman mitt i blomsterlandet. Under: Fröken Elsa Hellman pekar på sin favoritdahlia. Nederst: Trädgårdsbiträdet tycker att arbetet med blommor är det roligaste i världen. 

Stora bilden: Som en färgglad blomstergård ter sig Hellmans handelsträdgård från grinden




I tidskriften Trädgårdsodlaren läser vi följande artikel och företaget Hellmans Blomsterhandels grundare Carl Samuel Hellman inför hans 70- års firande år 1938.

Hellman är rikssvensk och född i Alsike socken i Uppland. De första stegen på trädgårdsbanan begynte han vid 11 års ålder då han gick för dagpenning hos en mäster och fick 25 öre om dagen, men maten skulle han hålla sig själv. På Krusenberg gård i sin hemsocken blev han med tiden elev, och när så tre år gått kom han till Sundsvall, där han blev trädgårdsmästare hos grosshandlare Arhusiander. 

Hösten 1876 intogs Hellman som elev vid Svenska trädgårdsföreningens skola på Rosendal och sedan den tvååriga kursen genomgåtts ställdes kosan till Finland. Hellman hade nämligen införskrivits för att bekläda trädgårdsmästarplatsen på Talsola gård i Tammela. 

Efter två års tjänst här skaffade gubben Rydberg på Forssa honom Plats i Åbo. först på Lindholms och sedan å von Rettigs villa på Runsala. Fem år gick här. Då blev Hellman av direktör Oskar Gauffin anställd på Kuppis. Det hette visst som trädgårdsmästare, men han fick nog vara med om ett och varje annat i yrket hos sin fordrande principal. Tre år varade Kuppiskampanjen. 1889 flyttade Hellman till Mariehamn där han alltså levat och verkat i 36 år och betraktas numera som en gammal Mariehamnare.

 I Mariehamn har Hellman av staden arrenderat 2.5 tunnland trädgårdsjord, men har dessutom två stadstomter egen jord och på dem har han byggt tvenne gårdar och 4 växthus. Det är emellertid icke blott som trädgårdsmästare den gamle upplänningen gjort sig nyttig och omtyckt på Åland. Även på det kommunala området har han verkat, medlem i försköningskommittén, nykterhetsföreningens styrelse etc.

Trots sina 70 år driver C.S. Hellman sin handelsträdgårdsrörelse fortfarande med liv och lust, och med sin spänstighet, sin arbetsförmåga och sitt oförbränneliga glada humör verkar Hellman ingalunda som en 70-åring, utan närmast som vore han högst femtio år. De äro sega trädgårdsmännen av den  gamla stammen. Virket är tjärnvirke och yrket bevarar virket friskt!



Annons den 25 april 1945 I Lantmannabladet




Annons i Lantmannabladet den 15 september 1949


Vem som sedan tog över Hellmans Blomsterhandel återstår att forska i men år 1963 var det Martha Hellman och Company i alla fall. 


I Godby den 6 januari år 2024

Johan G. Granlund




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar