Julutsopning i Sverige i början av förra seklet.
En gammal tradition är att sopa ut julen och det sker den 13;de januari. Dagen kallar man även tjugondag Knut. Vi har därav uttrycken Tjugondag Knut sopar julen ut. Varför Knut och varför tjugondag? Jag vill här belysa och försöka förklara dessa händelser ur historisk synvinkel.
Helgonet Knut Lavard.
Vår tids julutsopningsdag den 13:de januari härleds ifrån de danska kungaätternas strider om kronan. Denna tid var Danmark en stormakt i Norden och tankar har funnits att Danmark styrde över stora delar av det som i dag är Sverige och Finland. De danska influenserna är starka och ett exempel som belyser och framlägges är att man uttalar staden Borgå på danska språket än i dag. I svensk tappning borde det uttalas Borjå.
Knut Lavard mördades den 7:de januari år 1131 i Haraldsted och den dagen fick då stå i hela Norden som julutsopardag. I äldre tid slutade julen den 6:tte januari och mordet beseglade då julens slut. Detta var en passlig tidpunkt för att avsluta julen om än av en tillfällighet. Ja, det säges i hävderna att mördarna som var Knuts kusiner, inväntade denna dag för mordet.
Mordet på Knut Lavard
Knuts far var konung Erik Egegod och sonen var endast i tioårsåldern vid hans död. Ny kung blev hans farbror Niels. Nu blev Knut i stället hertig i Slesvig och fick titeln Lavard. Lavard finns i engelskans Lord och är en storhets benämning för innehavare av vissa titlar och värdigheter. Vi finner titeln i engelskans Lord för Herren Jesus och Gud. I början titeln en benämning för "brödvärd". Knuts karriär i Slesvig gick strålande och kusinerna såg inte detta med blida ögon. De beslöt att döda honom. Knut blev därefter helgonförklarad. Hans helgondag blev den 25 juni.
Varför ändrades då dagen för julens slut från den 6 till den 13 de januari? Ändringen gjordes på 1600-talet av kyrkans män och orsaken är okänd. En teori är att man i äldre tid högtidlighöll en helg med att förlänga den med en oktav, 8 dagar. I och med detta har vi så fått uttrycket tjugondag Knut alltså 20 dagar efter jul.
I min barndom sopades julen ut i min hemby Finby i Sunds kommun på Åland ut med besked. I skymningen kom grupper av pojkar och flickor och sopade handgripligt ut julen med en kvast. De gick en runda in i köket och innanför dörren stod de en stund och väntade på godis och frukt. De äldre ungdomarna tog till hårdare tag. Man "bultade ut julen". Det gick så till att man slog med en stör i husknuten. Jag var själv med om ett hyss som bestod i att hartsa fönsterglaset hos någon äldre person. En morgon vaknade vi på gården efter att ungdomar hade släpat skogskälkar och annat bråte invid ytterdörren.
Ännu i dag kan barn gå omkring i Godby där jag nu bor och då är ärendet mest att få lite godis i medhavda kassar.
Hej då julen! I Godby den 11 januari år 2025
Johan G. Granlund