söndag 2 mars 2014

Maslenitsa, den ryska fastlagskarnevalen





Runtom i hela världen där ryssar är samlade firar man Maslenitsa som är deras motsvarighet till vårt fastlagsfirande som bara är en dag, en tisdag, men deras varar en hel vecka.
Årets Maslenitsa började måndagen den 24 februari och avslutades söndagen den 2 mars då denna halmdocka vi ser i bild skulle brännas upp.




Maslenitsakarnevalen har urgamla traditioner och här ser vi en målning från äldre tiders karnevalsfirande utförd av konstnär Kustodjev.

Denna vecka har i folkmun många namn. Man kallar den ömsom, smörveckan, pannkaksveckan, bliniveckan, eller köttfria veckan. Under denna vecka som föregår den stora ortodoxa fastetiden dvs. den sjunde veckan innan påsk enligt den ortodoxa kalendern äts inget kött och man håller sig till rätter tillredda av ägg och smör och vanligtvis förekommer olika slag av folknöjen alltifrån i de små byarna till de större städerna.




Vår söndagsutflykt den 2 mars företog vi till staden Pushkin för vi hade hört att där skulle finnas en stor karneval. Under resan dit, cirka 30 kilometer, såg vi ett tiotal karnevaler på mindre orter längs vägen. Väl framkomna hade vi svårt att få bilparkering för det visade sig att dit hade sökt sig närmare femtiotusen besökare.




Här på festivalens podium framträdde representanter för staden som berättade om karnevalens historia. Här uppträdde även olika slag av gycklare och kraftkarlar och härifrån leddes även de olika ringdanserna med olika typer av folkmusik alltifrån medeltiden. Bland annat såg vi en kraftkarl som likt Hautaviita kunde utföra enorma saker. Han lyfte en man som hade två stycken 40-kilos kulor i händerna med bara tänderna. Dessutom bröt han tjocka järnstavar formade till hjärtan vilka han gav åt publiken. Till sist tog han en kortpacke och slet den i två delar.




Ett annat roligt inslag i marknaden var även detta. Man hade rest en hög påle kanske tio meter hög. Upp mot toppen skulle då män försöka klättra och helst ända upp. Denna man klarade det och fick mycket applåder.




Ett roligt inslag i marknadsbilden var denna boxningsrink. Här fick grabbarna puckla på varandra till publikens förtjusning. De hade munkorgar på huvudet så tänderna inte skulle ryka ut.




På flera platser inom området dansade man ringlekar, här iförda gamla folkdräkter. En del hade även gamla vanliga kläder. Musiken var vad jag kunde förstå av mycket gammalt ursprung.



En del roade sig med att hoppa rep. 



Man behövde inte känna sig hungrig på festivalområdet. Här ser vi ett ryskt militärfältkök ur vilket man serverade Greitska. Det är en gröt kokt på bovetegryn. Mycket god och hälsosam. Som dryck fick man en kopp te och allt kostade 5 euro.




Man har frångått den gamla traditionen att inte äta kött denna vecka. Här ser vi en stor grill fylld med grillspett. Till detta kunde man även köpa öl överallt.



På festivalområdet fanns det mängder av olika slags försäljare som sålde olika slags produkter. Här ser vi en familj som sålde honung av många olika färger och smaker i lösvikt.




Här ser vi några killar som vilar sig efter att ha förevisat medeltida stridskonster. På så sätt liknar karnevalen även vår vikingamarknad. Här fanns även ett flertal stånd där man sålde svärd och hjälmar.

Denna vecka har många likheter med vårt fastlagstisdagsfirande men är mera mångfasetterat.
 Här har man ett djupare tänkesätt. Man firar här ett slags "förlåt mig mina synder" mot dig under fjolåret, ett slag alla hjärtans dag. Genom att bränna den utklädda halmdockan bränner man symboliskt bort allt gammalt. Man ringer till sina vänner och bekanta bara för att be om förlåtelse.

 Man anser även att denna tid är det slut på vinterhalvåret och våren är i antågande, en slags motsvarighet till vårt Valborgsfirande. 



Fastat i Sankt Petersburg i mars 2014




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar